donderdag 24 april 2008

Meer militairen uit Slowakije naar Zuid-Afghanistan

De komende jaren gaan er meer Slowaakse soldaten naar zuidelijk Afghanistan om daar de International Security Assistance Force (ISAF) te gaan versterken. Ze zullen worden gestationeerd in Uruzgan en Kandahar.

Dat heeft de Nederlandse minister van Defensie Van Middelkoop woensdag gezegd na overleg met zijn Slowaakse ambtgenoot Jaroslav Baska. Bratislava wil het aantal Slowaakse militairen in Afghanistan voor 2010 verhogen tot 280.

Momenteel zijn er ongeveer 100 Slowaken in Afghanistan. Enkele militairen uit het Oost-Europese land zijn intussen in Uruzgan gearriveerd, maakte het ministerie van defensie eerder bekend.

Van Middelkoop zei "dat de meeste Slowaakse manschappen naar de provincie Uruzgan vertrekken".

Enkele tientallen worden er gelegerd op de internationale ISAF-basis bij het vliegveld in Kandahar. Hier is het hoofdkwartier van het Regionaal Commando Zuid van de ISAF-veiligheidsmacht gevestigd.

De Slowaken zullen zich bezig gaan houden met de beveiliging van militaire bases en de opleiding van Afghaanse militairen. Ook reist er medisch personeel mee.

Er was al eerder afgesproken dat Slowakije ongeveer vijftig militairen zou leveren om de Nederlanders bij te staan in Uruzgan. Deze manschappen zullen in de zomer dit jaar aantreden en vooral de basis Kamp Holland bij de provinciehoofdstad Tarin Kowt gaan bewaken.

Geen opmerkingen: